There are 60 seconds in every minute, so converting seconds into minutes is pretty easy. Just divide the number of seconds by 60 and you will get the answer!
Steps
Step 1. Remember that there are 60 seconds in a minute
No matter what country or part of the world you are in, there are always 60 seconds in every minute. Count the ticks made by the second hand on a watch and you will see that it always returns to the same place every 60 seconds, which adds up to one minute. Therefore:
 Each time 60 seconds elapse, one minute elapses.
 After another 60 seconds (120 seconds total), two minutes have already passed.
 After 180 seconds (60 + 60 + 60), three minutes have already passed.
Step 2. Divide the number of seconds by 60 to convert seconds to minutes
Every 60 seconds a full minute elapses. Dividing one number tells you how many times that number "fits" into the other. Ask yourself the following question: "If 360 seconds have passed, how many minutes have passed?" You need to know how many 60second blocks will fit in 360 seconds, so divide 360/60 = 6. Therefore, the answer is 6 minutes.
 For example, how many minutes can fit in 240 seconds?
 1 minute = 60 seconds
 240 / 60

Answer:
In 240 seconds there are 4 minutes.
Step 3. Convert the decimals back to seconds by multiplying them by 60
Often times, the number of seconds does not perfectly convert to minutes. The decimal part of the number represents the number of seconds remaining, for example, 90 seconds equals 1.5 minutes (90/60). This means that in 90 seconds there is one minute, plus an extra half minute (0.5 minutes). To convert this back to seconds, simply multiply the decimals by 60. Answer:
In 90 seconds, there are 1 minute and 30 seconds (0.5 x 60).
 For example: how many minutes are there in 7600 seconds?
 7600/60 = 126.6 minutes
 0.6 x 60 = 36 seconds

Answer:
in 7600 seconds there are 126 minutes and 36 seconds.
Step 4. Check your work by multiplying your answer by 60
If you did the math right, you will end up having the same number of seconds that you had at the beginning. Applying it to the example above, see that 126.6 x 60 = 7600, so the answer is correct.
Step 5. Try some practice problems
Practice the conversions using the following examples. Answers appear at the bottom.

1) Convert 45667 seconds into minutes.
Response: 761 min and 7.2 seconds

2) Convert 99800 seconds to minutes.
Answer: 1663 minutes and 18 seconds

3) Convert 4454457555 seconds into minutes.
Answer: 74240959 minutes and 15 seconds
Step 6. Divide the number of minutes by 60 again to convert seconds to hours
There are also 60 minutes in an hour, so the process is the same: divide again by 60 to determine how many seconds there are in an hour.
 For example: how many hours are there in 7200 seconds? '
 7200/60 = 120 minutes
 120/60 = 2 hours

Answer:
7200 Seconds equal 2 hours.